Wasinstructies en -labels

Wasinstructies en -labels

wasinstructies

Reiniging kleding

Het wasvoorschrift van de producent vertelt je op welk wasprogramma en welke temperatuur je het textiel kunt wassen, of het gebleekt mag worden, of in de wasdroger gedroogd mag worden, op welke temperatuur je het kunt strijken en of het alleen chemisch gereinigd mag worden. De wasvoorschriften-pictogrammen zijn dan ook ingedeeld in de categorieën wassen, bleken, trommeldrogen, strijken en chemisch reinigen.

Niet alles wat je moet weten over de was is in een symbool terug te vinden. Zo bestaan er geen niet-centrifugeren-symbool of geen-wasverzachter-symbool. Meestal wordt dit in tekst aangegeven op het waslabel. Onderstaand nog even alle waslabels op een rij met uitleg.

Uitleg waslabels:

Wastobbe: De wastobbe betekent dat je textiel op een gewoon programma kunt wassen. Onder gewone programma’s vallen ook eco-programma’s, spaarwasjes en halve wasjesprogramma’s. De temperatuur in de wastobbe geeft de maximale temperatuur aan waarop je het textiel kun wassen. Kouder wassen mag altijd en raden wij dringend aan. Bij een wastobbe met een kruis mag het textiel niet gewassen worden (ook niet op de hand). Zulke kleding moet je naar de stomerij brengen.

Wastobbe met één streepje: Een wastobbe met één streepje eronder betekent wassen met een anti-kreukprogramma. Anti-kreukprogramma's zijn bedoeld voor kleding met synthetische vezels of kreukherstellend vezels en zijn ook goed te gebruiken voor fijne was. Met een anti-kreukprogramma wordt wasgoed voorzichtiger gewassen en/of gecentrifugeerd. Soms wordt stoom gebruikt om kreuk te verminderen. In dit geval mag je de machine maximaal tot de helft beladen. Ook hier geeft de temperatuur in de wastobbe de maximale temperatuur aan waarop je het textiel kun wassen. Kouder wassen kan natuurlijk en raden wij dringend aan.

Wastobbe met onderbroken streepje: Een wastobbe met een onderbroken streepje is het symbool voor het wolwasprogramma. Dat mag op maximaal 30 graden. Dit symbool staat in wollen kleding en kleding die deels uit wol bestaat. Gebruik voor wol altijd een speciaal wolwasmiddel en belaad de trommel maximaal tot een kwart van het maximale gewicht.

Wastobbe met handje: Dit symbool staat voor de snelle handwas. Dat wil zeggen dat je het textiel niet mag laten weken en dat je het met de hand moet wassen. Sommige wasautomaten hebben een speciaal handwasprogramma. Je vindt dit symbool in fijne was als lingerie, zijde en ook vaak in wollen kleding. Handwassen doe je zo: los wat fijn- of wolwasmiddel op in lauw water, dompel het kledingstuk onder en masseer het sop er zachtjes doorheen. Daarna spoel je het kledingstuk uit in schoon water.

In geval van wol is het belangrijk om na te spoelen met water van dezelfde temperatuur als het waswater. Wol 'schrikt' namelijk van koud water en kan dan krimpen. Wikkel het kledingstuk in een badhanddoek en druk zo voorzichtig het vocht eruit. Laat wol liggend drogen om vervorming te voorkomen.

Symbolen voor bleken: Een driehoek symbool zonder vulling geeft aan dat kleding bleken mogelijk is met elk bleekmiddel, bijvoorbeeld chloorbleekmiddel. Een driehoek met diagonale strepen geeft aan dat je dit kledingstuk kunt wassen met een zuurstofbleekmiddel. Vaak is zuurstofbleekmiddel toegevoegd aan witwasmiddelen, maar je kunt het ook extra doseren in de vorm van oxi-poeder of gel. Staat er een kruis door de driehoek, dan mag het textiel niet gebleekt worden. Je moet het kledingstuk wassen met een wasmiddel voor witte of gekleurde was zonder (zuurstof)bleekmiddel.

Symbolen voor trommeldrogen: De wasdroger wordt weergegeven door een vierkant met een rondje erin. De stippen in het rondje geven aan op welke temperatuur de was gedroogd mag worden: één stip voor lage en twee stippen voor hoge temperatuur. Hittegevoelig textiel kan krimpen in de wasdroger en heeft daarom een symbool met één stip. Staat er een kruis door het symbool, dan mag het niet in de wasdroger.

Symbolen voor strijken: De puntjes in het strijkijzer verwijzen naar de punten op de regelknop van jouw strijkijzer. Drie puntjes voor heet strijken, twee puntjes voor warm strijken, één puntje voor lauw strijken en een kruis voor niet strijken.

Symbolen voor chemisch reinigen: Een rondje met een letter erin zie je altijd in combinatie met het symbool voor niet wassen. Dit betekent dat je het kledingstuk bij de stomerij moet laten reinigen. De letters zijn bestemd voor de stomerij, zij geven aan welk oplosmiddel gebruikt kan worden. Het enige belangrijke symbool voor jou is een rondje met een kruis erdoor. Dit betekent: niet chemisch reinigen (dus niet naar de stomerij brengen) en voorzichtig met vlekkenmiddelen.

Geen etiket en andere tips:

Zit er geen etiketje meer in je kleding, of is het zo dat je het niet meer kunt lezen? Onthou dan het volgende:

 • Als je zeker weet dat het kledingstuk wel in de wasmachine mag, maar je weet niet op welke temperatuur, hou dan altijd de laagste temperatuur en het minst intensieve wasprogramma aan
 • Weet je niet zeker of een kledingstuk gewassen mag worden, neem dan contact op met onze servicedesk
 • Is je kledingstuk gemaakt van een mix van stoffen, bijvoorbeeld wol en polyester, kies dan voor een wolwasprogramma
 • Katoen, linnen en viscose stoffen kunnen krimpen
 • Spijkerbroeken en andere zwaardere stoffen hebben een schurend effect op gevoelige stoffen zoals viscose-acetaat en zijde. Nooit samen in de was (machine) stoppen. 
 • Wol hoeft in principe niet gewassen te worden aangezien deze vezel van nature zichzelf reinigt na het dragen. Voorkom sterke geuren en pas op met vlekken. Laat een wollen kledingstuk eerst luchten in een geventileerde ruimte, badkamers zijn ideaal omdat ze meestal ook iets vochtig zijn
 • Algemeen is het goed om kledingstukken tussen draagmomenten in te luchten in plaats van te wassen na één keer dragen. Je kleding gaat langer mee en het is beter voor ons milieu om zo min mogelijk te wassen
 • Gebruik speciale waszakjes om de vezels te beschermen als je verschillende kwaliteiten samen wast
 • Wist je dat de eerste drie wasbeurten de meeste verandering aanbrengen aan de vezels?
 • Wist je dat polyesters kleine deeltjes plastic loslaten in deze wasbeurten en dat er speciale waszakjes bestaan die die deeltjes uit het waswater vasthouden?
 • Kies het juiste wasmiddel voor het juiste kledingstuk en denk daarbij ook aan ons milieu. We raden de producten van Seepje aan omdat ze 99% natuurlijk zijn en dus goed zijn voor onze planeet en ook zorgen dat onze kleding mooi blijft

 

Seepje

Own less. Experience more

Explore our collections

FAQ'S

Our answers

Never miss a thing

Sign up for emails

{{product.Name}} Added to basket